Cu numai cateva luni in urma, Romania parea un paradis pentru investitorii straini, iar leul era una dintre cele mai atragatoare valute pentru plasamente. Galceava politica interminabila si impunerea unor masuri excesive de protectie sociala necorelate cu productivitatea muncii au reusit, intr-un interval extrem de scurt, sa erodeze nu numai realizarile macroeconomice, dar si imaginea Romaniei ca destinatie interesanta pentru capitalurile politice.
Cu numai cateva luni in urma, Romania parea un paradis pentru investitorii straini, iar leul era una dintre cele mai atragatoare valute pentru plasamente. Galceava politica interminabila si impunerea unor masuri excesive de protectie sociala necorelate cu productivitatea muncii au reusit, intr-un interval extrem de scurt, sa erodeze nu numai realizarile macroeconomice, dar si imaginea Romaniei ca destinatie interesanta pentru capitalurile politice.
Pentru un investitor avizat, un tur de orizont in Romania a ajuns sa echivaleze in prezent cu o vizita in savana africana unde poti vedea lei, rinoceri, elefanti si alte fiare in stare de libertate, dar vizita este periculoasa si nu se face decat la bordul unor autovehicule speciale, cu geamuri blindate. Inflatia umflata la aproape 6%, deficitul de cont curent estimat recent de Banca Nationala la 11 801 milioane euro, deficitul balantei comerciale, care a insumat 12 265 milioane euro, mai mare cu 67 % fata de ianuarie-septembrie 2006, degringolada leului, care a ajuns la cea mai joasa rata de schimb din ultimul an, toate au asupra investitorului strain efectul unui cap de tigru care rage cu botul lipit de parbrizul masinii.
Si dovada ca lucrurile stau asa este ca, in conformitate cu Thomson Financial News, reputata agentie Merrill Lynch a scazut ratingul actiunilor Erste Bank de la cota „cumpara“ la „neutru“. Caderea cu 4,57 puncte a actiunilor Erste Bank, cotate la Praga si Viena, a fost cauzata de aprecierea facuta de Merrill Lynch conform careia exista „o preocupare sporita produsa de situatia macroeconomica din Romania, de unde Erste estimeaza ca va obtine circa 33-35 din rata profitului pe urmatorii doi ani“.
Cu alte cuvinte, este suficient ca o companie internationala, fie si una de talia Grupului Erste, sa fie implicata serios pe piata romaneasca, pentru ca actiunile sale la bursele europene sa scada simtitor.
Iar Stuart Graham, un analist de la aceeasi agentie de rating, citat de NewsIn, a turnat gaz pe foc: "Ingrijorarile legate de Romania nu reprezinta o noutate, insa, avand in vedere cresterea aversiunii fata de risc din pietele de capital si lipsa initiativei politice de a aplana dezechilibrele economice ale tarii, inainte de alegerile din 2008, credem ca situatia macroeconomica a Romaniei nu poate decat sa se inrautateasca".
Si desi atat Albert Jaeger, seful misiunii FMI in Romania, cat si guvernatorul Mugur Isarescu au aratat ca politicile fiscale si cele monetare aflate in conflict pot genera probleme serioase pentru Romania, politicienii vad lucrurile in roz, atata timp cat pot da „atentii electorale“ unor mase de manevra cum sunt pensionarii. Ceea ce face ca declaratiile ministrilor din acelasi partid sa fie contradictorii, lucru extrem de daunator atat la nivelul deciziei, cat si al imaginii. De pilda, la recenta rectificare bugetara, Varujan Vosganian sustinea ca „rezultatele pe primele noua luni indica un nivel de aproape 6 miliarde de euro al investitiilor straine, iar evolutia economiei este favorabila. Este posibil sa nu ajungem nivelul anului trecut in privinta investitiilor, dar asta numai din cauza privatizarii Banci Comerciale, ce a adus un surplus important in ultimul trimestru al anului trecut. Evolutia economiei continua sa fie favorabila."Cu alte cuvinte, investitii de talia celei in BCR sunt singurele care pot creste nivelul investitiilor, dar acum, conform opiniei Merill Lynch, firmele care isi plaseaza banii in tara noastra risca sa isi piarda capitalul exact din acest motiv.
Motivul situatiei ingrijoratoare a economiei romanesti este, pentru Varujan Vosganian, Dumnezeu insusi, care a batut aceasta tara: „Fara impactul sever al secetei, Romania ar fi avut o crestere economica record de peste 8%. In aceste conditii, insa, cresterea va fi de 6% fata de prognoza de 6,5% . Fara impactul inflationist de 0,7% pe luna (8% pe an) al marfurilor agricole, inflatia ar fi ramas la 4,7%."
Cu o astfel de conceptie, cu cresteri ale salariului minim care ne fac sa sarim direct in categoria tarilor precum Portugalia, Malta sau Slovenia, dincolo de pragul practicat in tari mai apropiate de nivelul nostru, cum ar fi Ungaria sau statele baltice, vom avea o presiune suplimentara pe inflatie, recunoscuta chiar de Paul Pacuraru ("deja suma de 500 de lei creste deficitul bugetului public, iar majorarea ei ar pune mai multa presiune pe buget"), dar infirmata de ministrul economiei si finantelor ("Pana la nivelul de 500 de lei nu avem impact asupra celorlalte categorii de cheltuieli").
In momentul actual, Romania are o singura sansa de salvare, indicata si de Mugur Isarescu: economia trebuie lasata sa functioneze dupa reguli economice, nu politice, pentru ca altfel riscam sa o rupem.
Iar prima trosnitura puternica in sfera investitiilor straine o reprezinta tocmai faptul ca Merrill Lynch apreciaza ca simpla prezenta in Romania a unei companii internationale constiuie un factor de risc.
Sursa www.ccib.ro