Etichetarea aparatelor electrocasnice: pe ordinea de zi a Parlamentului European

Deputatii europeni au dezbatut miercuri, 30 ianuarie, un raport al Comisiei parlamentare pentru Industrie, cercetare si energie, care propune economisirea energiei prin cresterea eficientei energetice a aparatelor electrocasnice. Printre propunerile raportului se numara etichetarea aparatelor electrocasnice in functie de consumul de energie si crearea de standarde minime pentru produsele electrice. Cladirile, transportul si taxa pe valoarea adaugata sunt incluse in raport.

Deputatii europeni au dezbatut miercuri, 30 ianuarie, un raport al Comisiei parlamentare pentru Industrie, cercetare si energie, care propune economisirea energiei prin cresterea eficientei energetice a aparatelor electrocasnice. Printre propunerile raportului se numara etichetarea aparatelor electrocasnice in functie de consumul de energie si crearea de standarde minime pentru produsele electrice. Cladirile, transportul si taxa pe valoarea adaugata sunt incluse in raport.

Raportul despre planul de actiune privind eficienta energetica a fost redactat din proprie initiativa de deputata europeana britanica Fiona Hall (ALDE) si se bazeaza pe o propunere a Comisiei Europene. Raportul accentueaza faptul ca statele membre trebuie sa amelioreze implementarea legislatiei existente in domeniul eficientei energetice, criticand multe guverne pentru ca nu pun in practica directiva privind performanta energetica a cladirilor (numai cinci din cele 27 de state membre au implementat directiva la timp).

Raportul a fost discutat in plen miercuri, urmand ca votul sa aiba loc joi.

20/20/20 pana in 2020

Saptamana trecuta, presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a prezentat Parlamentului European planurile Comisiei pentru combaterea schimbarilor climatice si pentru a oferi Europei surse mai sigure de energie. Legislatia propusa are la baza principiul „20/20/20 pana in 2020“: crestere cu 20% a eficientei energetice, reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera, si utilizare in proportie de 20% a surselor regenerabile de energie, pana in anul 2020. Reactiile deputatilor europeni au fost in general favorabile propunerii Comisiei, desi au existat si voci care s-au opus acesteia.

Raportul redactat de doamna Hall cere cresterea eficientei energetice prin:

* standarde minime de eficienta energetica pentru televizoare si aparatele de aer conditionat
* revizuire dinamica a etichetarii
* retragerea de pe piata a becurilor ineficiente si a aparatelor destinate incalzirii exterioare
* introducerea unei cerinte de performanta pentru functionarea aparatelor in stand-by la „un watt”.

Doamna Hall saluta semnarea cu Statele Unite a unui nou acord care stabileste standarde comune de eficienta energetica pentru echipamentele de birou.

Energia UE si etichetele ecologice

Uniunea Europeana are deja doua sisteme de etichetare a aparatelor electrocasnice, in functie de eficienta lor energetica:
•    eticheta – obligatorie – care clasifica becurile, autoturismele si majoritatea aparatelor electrocasnice de la A la G: A reprezinta o eficienta maxima, iar G o eficienta minima. De curand s-au introdus calificarile A+ si A++ pentru frigidere si aparatele de aer conditionat
•    eticheta „eco“ (cu simbolul floare), care este o schema voluntara de incurajare a companiilor in comercializarea produselor si serviciilor ecologice si care permite consumatorilor sa identifice aceste produse si servicii.
„Sistemul de la A la G le da consumatorilor o idee despre cat de multa energie consuma aparatele“, spune doamna Hall, „cu toate acestea, este posibil ca sistemul sa fie deja depasit de noile tehnologii“.

Cladirile si eficienta energetica

Raportul cere ca toate casele noi sau renovate sa respecte directiva privind performanta energetica a cladirilor: „vrem ca toate cladirile sub 1000m2 sa fie incluse in directiva“, spune doamna Hall. Statele membre sunt incurajate sa faca uz de posibilitatea reducerii ratei TVA aplicate lucrarilor de renovare si reparare a locuintelor private, efectuate in vederea imbunatatirii eficientei energetice.

Doamna Hall invita Comisia sa ridice la minimum 5% finantarea prin fonduri structurale si de coeziune care a lucrarilor de imbunatatire a eficientei energetice in locuintele existente. Rata actuala este de 3%.

Raportul cere si incurajarea folosirii cazanelor de cogenerare (microproductie combinata de energie termica si electrica), deoarece sunt mai eficiente. De asemenea, se doreste stabilirea unor standarde minime de performanta pentru cladirile noi si cele renovate privind ferestrele sau foliile de ferestre.

Stiati ca…
•    un televizor in stand-by consuma 40% din energia pe care o consuma cand este pornit?
•    echipamentul electric in stand-by consuma 10% din totalul de energie consumata de aparatele de uz casnic?
•    daca alegeti pe termostat o temperatura cu 1 grad mai mica economisiti 7% din consumul de energie?
•    incarcatoarele de telefon in priza lasate in priza consuma energie? 95% din aceasta este risipita.

Sursa: www.ccib.ro

Lasă un răspuns